Bakgrund

Ebba Westerberg studerade klassisk flöjt under uppväxten i Norrköping och på Kapellsbergs musikskola 1985-1987. Här väcktes intresset för nutida musik med uruppföranden av Olov Franzéns musik bland mycket annat. En sommarkurs på Visingsö, ”Afrocubanska rytmer och sånger”,  satte en ny riktning. Ebba är bosatt i Göteborg sedan slutet av 80-talet och har varit frilansmusiker sedan dess. Hon har studerat slagverk för traditionsbärare från Ghana, Guinea, Burkina Faso, Cuba och Brasilien bland många andra.

Idag finner man Ebba Westerbergs slagverk framförallt inom jazz och improvisationsmusik såsom kvintetten Corpo där hon är mångårig medlem, eller i Linchpin som är en duo med pianisten Joona Toivanen. Men hon finner sig också väl tillrätta i grupper som Tappra Mödrars Kapell, GAO och World Music Culture Club.

Med sitt öppna sinne och nyfikenhet är Ebba Westerberg ofta anlitad i teater- och danssammanhang där hennes unika mix av folkliga slagverk och nutida uttryck hittar sin form tillsammans med andra experimentella och lekfulla själar. Här följer ett axplock:

  • Ackompanjatör till dans, både traditionell västafrikansk- och nutida dans på Angeredsgymnasiets yrkesdansprogram.
  • Mångårigt samarbete med Vusi Mahlasela, turnéer i Sydafrika och Sverige.
  • ”Jazz i Sverige” med Harald Svensson 1998.
  • Frilansuppdrag med Bohuslän Big Band, bland annat Cole Porter-projekt med Colin Towns och Quincy Jones-celebration på Ystad jazzfestival.
  • Musiker på Borås Stadsteater.
  • Projekt med isinstrument i Jukkasjärvi med isskulptören Tjåsa Gusfors.
  • Samarbete med Niklas Rydén i New Opera Co och föreställningen “Cirkus”.
  • Ledare och kompositör för trion Tesla 1999-2006 turnéer i Europa och USA.

Ebba Westerberg är även en aktiv kraft i Kulturföreningen Bunkern, samlingspunkt för 150 musiker i Göteborg, Resurs Ny Musik samt grundare av MUKO en kooperativ agentur med 4 bandledare från Göteborg. MUKO har ett pågående nätverkssamarbete med  fyra organisationer i Baltikum som bland annat mynnat ut i ett konstnärligt samarbete mellan Ebba och basisten Mingo Rajandi från Tallin.

Nyligen var Ebba Westerberg inbjuden av den polske pianisten Leszek Kulakowski till ett samarbete kring musik av Chopin, skivinspelning och turné i Sverige och Polen.